Çok sayıda sahte gıda, denetçi yok: Gıda mühendislerinin istihdamına vurgu
Çok sayıda sahte gıda, denetçi yok: Gıda mühendislerinin istihdamına vurgu
Türkiye’de gıda işletmelerine resmi kontroller için giden 7 bin 137 memurdan sadece 1917’si gıda mühendisi. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda güvenliğinin sağlanması için kamuda gıda mühendisi sayısının artırılması taleplerini yineledi.

Yoğurtta jelatin, salamda tavuk, çayda domuz kanı… Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre sahte gıda üretimi yapan firmalar sürekli artıyor ama kamuda bunları denetleyecek yeterli gıda mühendisi yok. şirketler.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda işletmelerine resmi kontrol için giden gıda mühendislerinin sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, “Kamuda kalıcı ve güvenceli istihdam istiyoruz” talebinde bulundu.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2020 Yıllık Raporuna göre gıda işletmelerinde 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla toplam 1 milyon 356 bin 643 resmi kontrol gerçekleştirildi. bu kontrollerin sadece 1.917’sinin gıda mühendisi olduğu belirtiliyor.
Odadan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu 7 bin 137 kontrol görevlisinin tamamının sahada aktif olarak görev yapmadığına dikkat çekilerek, şöyle denildi:
“Gıda işletmelerinin resmi kontrolleri özellikle gıda mühendisleri tarafından yapılmalı ve ilgili tüm kamu kurumlarında gıda mühendisi istihdamı artırılmalıdır.”
SON 18 YILDA YÜZDE 20 AZALDI
Yazılı açıklamada, ülke genelinde kamu çalışanı sayısının da ihtiyacı karşılamadığı vurgulanırken, şu bilgilere yer verildi:
“OECD üyesi ülkelerde her 15 kişiye ortalama bir kamu çalışanı istihdam edilirken, bu rakam ülkemizde her 36 kişiye bir düşüyor. Şu anda Türkiye’de 5 milyon 400 bin kamu çalışanına ihtiyaç var.”
Ayrıca kamuda çalışan toplam personel içinde teknik hizmetler sınıfına tabi kamu çalışanlarının sayısının ortalama yüzde 4-5 ile yetersiz olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Ülke genelindeki nüfus artışı dikkate alındığında son 18 yılda kamuda güvenceli istihdam yüzde 20 azaldı.”
‘YAN PERSONEL’ DEĞERLENDİRMESİ
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’nın talepleri şu şekilde sıralanıyor:
• Kamu personeli sayısının ihtiyacı karşılayabilmesi için atama bekleyen on binlerce mühendisin istihdam edilmesi gerekmektedir.
• Kamu çalışanlarının işe alım ve terfi aşamalarında her türlü cinsiyetçi, mezhepçi, ırkçı ve diğer ayrımcılıklara son verilmelidir.
• Kamuda çalışabilmek için yeterlilik ve liyakat ilkelerinin istihdamdan emekliliğe kadar somut ölçülebilir kriterlere bağlanması gerekir.
• Son dönemde popülerleşen mülakat uygulamalarının yaşadığı işe alım uygulamaları, ayrımcılık ve keyfiliğe rağmen KPSS işe alımda devre dışı bırakılmamalıdır.
• Kamu hizmetlerinin güvencesiz, kiralık, taşeron, geçici ve sözleşmeli personel üzerinden yürütülmesi anlayışından derhal vazgeçilmelidir. Kamuda kadrolar tahsis edilerek kalıcı, güvenli atama yapılmalıdır.