‘Türkiye gibi ülkeler için ağır bir yük olacak’
‘Türkiye gibi ülkeler için ağır bir yük olacak’
Jackson Hole toplantısına sunulan raporda, “Pandemi teşvikleri nedeniyle gelişmiş ülkelerde enflasyon ve faiz oranları yükselirse, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için feci sonuçlar doğurur; sermaye çıkar, döviz kuru patlar”.

Geçen hafta Jackson Hole toplantılarında sunulan bir raporda, gelişmiş ülkelerin pandemi yardımlarını bir an önce kesmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi takdirde bu ülkelerde enflasyon ve faiz oranları yükselirse, gelişmekte olan ülkeler için feci sonuçlar doğuracaktır. Türkiye gibi; sermaye çıkacak ve döviz kuru patlayacak.
Pandemideki mali politikaların küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçlayan raporu hazırlayan akademisyenlerden Prof. Dr. Şebnem Kalemli Özcan, “Gelişmiş ülkelerde verilen destekler tamamlandı. onun görevi. Gelişmekte olan ülkelere zarar vermeden sonlandırılmalıdır. Ayrıca gelişmiş ülkelerin uyguladığı maliye politikaları sadece kendi çıkarlarına hizmet etmiş hatta gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkilemiştir.

Prof. Dr. Şebnem Kalemli Özcan
KOBİ’LERİ KAYDET
“COVID çağında maliye politikası” başlıklı raporda, gelişmekte olan ülkeler desteklenmeseydi KOBİ’lerde iflas oranının yüzde 9 daha yüksek olacağına dikkat çekildi. 64 ülkeden 36 sektöre odaklanan raporda yer alan bulgulardan bazıları şöyle:
■ Maliye politikasının yanlış hedeflenmesi sonucu dağıtılan fonların çoğu ihtiyacı olmayan şirketlere gitti.
■ COVID-19 başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere birçok ülkede talep kısıtlamalarına neden oldu.
■ Küresel olarak maliye politikası, COVID-19’un neden olduğu ekonomik gerilemenin yalnızca yüzde 8’ini dengelemeye yardımcı oldu.
■ Ancak mali destekler, başta küçük ülkeler olmak üzere birçok ülkede istihdam kaybını önledi.
En az pandemi yardımı yapan ülkeler arasındayız
Rapora göre, gelişmiş ülkelerin şirketlere ve hane halklarına yaptığı toplam yardım, gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) ortalama yüzde 15,93’üne ulaşırken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 4,93’e kadar düştü. Türkiye, vatandaşlarına en az destek sağlayan 26 gelişmekte olan ülke arasında sondan 10’uncu sırada yer alıyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan raporda, hükümetin pandemideki desteğinin 17,47 milyar dolar olduğu ve bu da Türkiye’nin GSYİH’sının yaklaşık yüzde 2,5’ine tekabül ettiği belirtildi.