AFAD Konya İl Müdürlüğü, Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Arslan, Etüt Mühendisi Cemalettin Güllüoğlu, Şehir Plancısı Yaşar Akkaya ve Harita Teknisyeni Betül Karakut tarafından Emirgazi Mahallesi Işıklar Mahallesi Kutburun Yaylası’nda oluşan kırık ve yarıkların incelenmesi amacıyla yapılan açıklamada. ekibinden oluştuğu belirtildi.
Konya’da dev yarıklar korkuttu! Nedeni açıklandı
Konya’da dev yarıklar korkuttu! Nedeni açıkladı
AFAD, Konya’nın Emirgazi ilçesinde meydana gelen kırık ve çatlakların incelemesini tamamladı. Hazırlanan raporda, çatlakların oluşma nedeni ve ortaya çıkan yüzey kırılmasına yer verildi.

AFAD Konya İl Müdürlüğü’nden Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Arslan, Etüt Mühendisi Cemalettin Güllüoğlu, Şehir Plancısı Yaşar Akkaya ve Harita Teknisyeni Betül Karakut tarafından Emirgazi İlçesi Işıklar Mahallesi Kutburun Yaylası’nda oluşan kırık ve yarıkların incelenmesi için yapılan açıklamada. ekibinden oluştuğu belirtildi.
Açıklamada, “Sahada yapılan incelemeler ve İHA yardımıyla yapılan görüntülemeler sonucunda saçak şeklinde 4 parçadan oluşan kırık hattı (Fay) tespit edilmiş ve kırığın uzunluğu tespit edilmiştir. Yüzeye çıkan kırıkların en uzunu olan hat 1516 metre olarak ölçüldü. Kırık hatlarında yer yer yarıklar görülmüş ve en geniş yarık 5 metre olarak ölçülmüştür.
“YERALTI SU SEVİYESİNİN HIZLI ÇEKİLMESİ…”
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
* Son yıllarda bölgede yeraltı su seviyesinin hızlı gerilemesi sonucu oluşan yarıkların ve buna bağlı yüzey kırılmasının meydana geldiği tahmin edilmektedir.
* Kırık hattını oluşturan bloklardaki kil seviyeleri farklı kotlarda olup, bloklardaki etkilenen kil seviyesi ve hacmi de yeraltı suyunun çekilmesine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
* Bu nedenle bloklar arasındaki hacimsel büzülme farklı olduğu için kırılma hattı boyunca çatlaklar ve yarıklar oluşur.
* Ayrıca kırık hattında bloklar arasında kot farkı vardır ve kot farkı yer yer 15 cm’ye kadar ulaşır. Bu kot farkının zamanla metre mertebesine ulaşacağı öngörülmektedir.
* Bu durum sonucunda cami konutu ciddi şekilde hasar görmüş, Emirgazi yayla yolu hasar görmüştür.
* Kil minerallerinin mineralojik özellikleri şişme ve büzülme değerlerini değiştirirken, zemindeki kil minerallerinin su kaybına bağlı olarak önemli bir hacim azalması meydana gelmiştir.
* Bu oran montmorillonitik killerde orijinal hacmin 2,5 katı iken kaolinit ve illitte 1/4’tür.