Facebook’a tepkiler durmuyor: Yanlış bilginin yayılması sürüyor
Facebook’a tepkiler durmuyor: Yanlış bilginin yayılması sürüyor
Sosyal medya platformu Facebook’un “Yanlış bilgi yayanları durdurmak zordur” açıklamasının ardından Alman Marshall Fonu bünyesindeki bir düşünce kuruluşundan çarpıcı bir araştırma geldi.

Bilim insanları ve uzmanlar, genel olarak Facebook’un katılım oranının düştüğünü açıklarken, platform üzerinden yanlış bilgi yayan medya kuruluşlarına ilginin rekor düzeyde olduğunu tespit ettiler.
Alman Marshall Fonu’ndaki bir düşünce kuruluşu olan Dijital İnovasyon ve Demokrasi Girişimi’nin direktörü Karen Kornbluh şunları söyledi: “Facebook’ta en çok paylaşılan, beğenilen veya yorum yapılan medya kuruluşları, belirli ifadelerin belirli kısımlarını verenlerdir. aşıyla ilgili endişeleri dile getirmek veya komplo teorileri oluşturmak.”
İncelemede, Nisan-Haziran ayları arasında ABD’deki sitelerdeki her 5 etkileşimden (paylaşım, beğeni veya yorum) 1’inin sorumsuzca bilgi toplayan ve paylaşan platformlarla ilgili olduğu anlaşıldı. Bu haber kaynakları arasında Daily Wire, TMZ, Epoch Times ve Breitbart gibi medya kuruluşlarının yanlış ve taraflı bilgiler topladığı kaydedildi.
“BİLGİ EKOSİSTEMİ DEĞİŞİYOR”
Uzmanlar, bu kaynakların tehlikeli şekillerde yanlış bilgi yaydığına dikkat çekerek, doğrudan yanlış bilgi vermediklerini açıkladı. Aşı ile ilgili bir haberde aşı olmamanın Covid-19’a karşı risk oluşturduğunu söylememelerinin yanlış bilgi olduğunu hatırlatan Kornbluh, “Burada gördüğümüz bilgi alanında dramatik bir değişim.”
Facebook’un yanlış ve yanlış içerik oranının son 5 yılın zirvesine ulaştığı belirtilirken, geçmişte “yanlış içerik üreticilerinin” daha da fazla etkileşim aldığı belirtiliyor. Hem Facebook’un hem de Twitter’ın son yıllarda yanlış ve yanlış içeriklerle mücadele ettiğini belirten Kornbluh, “Bilgi ekosistemiyle mücadele sorunu hala devam ediyor.”